- תבינו את מסגרת הזמן
חיפוש עבודה ממוצע אורך כשלושה חודשים. לזה מצטרפים הרבה משתנים: מידת הבכירות של התפקיד, מצב המשק, עונת השנה (נובמבר-יוני הם החודשים הטובים ביותר לחיפוש) והגיל שלכם. התייעצו עם קולגות, חברים ואנשי מקצוע כדי לדעת למה להיערך. אורך הנשימה שלכם חשוב מאוד בתקופה כזו.
- הגדירו מטרות ברורות
ככל שתגיעו יותר מגובשים לתהליך, כך החיפוש יהיה ממוקד יותר ויעיל יותר.
השקיעו מאמץ והעמקה בתהליך ההכנה. אי אפשר לזלזל בחשיבות השלב הזה. זה המקום להיעזר באנשי מקצוע, אבל אפשר לעשות את זה גם עם חברים שמכירים אתכם ואת השוק. הבינו מה הגדרות התפקיד שאתם רוצים, באיזה סוג של חברות תרצו לעבוד, באיזו היררכיה בארגון, מה טווח ציפיות השכר שלכם, כמה שעות או ימים אתם מוכנים/יכולים לעבוד, לאן תרצו שהתפקיד הזה יקח אתכם וכו'.
- ועם זאת, הישארו גמישים
לפעמים החיים מזמנים לנו הפתעות, וצריך להיות פתוחים ולאפשר להזדמנויות להגיע. אל תמהרו לפסול הצעה שהגיעה אליכם ואתם לא בטוחים מה היא אומרת. תיפגשו עם אנשים ותלכו לראיונות גם אם אתם לא בטוחים ש"זה זה". אף פעם אי אפשר לדעת לאן זה יכול להוביל גם מבחינת ההצעה הספציפית וגם מבחינת אפשרויות אחרות שהיא יכולה לפתוח.
- תהיו אג'ילים
אם הפעולות שלכם לא הניבו תוצאות אחרי חודש-חודשיים, כנראה צריך לשנות טקטיקה. מספר הראיונות שניתן לצפות אליו משתנה מתחום לתחום, אבל חשוב שתהיה תחושה של תנועה, שדברים קורים.
אם זה לא קורה, תבדקו אולי קורות החיים לא מספיק ברורים, אולי לא הייתם מספיק פרו-אקטיביים, אולי לא הגדרתם לאנשים ולעצמכם מספיק טוב מי אתם ומה אתם מחפשים ואולי כיוונתם למשרות לא נכונות. בכל מקרה, תחשבו מסלול מחדש אחת לכמה זמן.
- הכינו נאום מעלית
חיפוש עבודה זה עניין של "מצב צבירה". הוא לא נגמר בשעה שסגרתם את המחשב.
כל אדם שאתם פוגשים ברחוב יכול להיות מקור לליד פוטנציאל. לכן, אתם צריכים להיות מוכנים עם הסבר של חצי דקה-דקה שמתמצת את הניסיון העיקרי שלכם, את הסיבה בגללה אתם מחפשים ואת התפקיד אליו אתם שואפים. ההכנה של טקסט כזה היא לא פשוטה כי זה תמצות של חיים שלמים ורצונות מורכבים. אבל זה הזמן להיות מדויק ולנקות רעשים כדי שמי שעומד מולכם יבין בדיוק מי אתם ואיזה ערך אתם מביאים לשולחן.
את הטקסט הזה אפשר גם לצרף לפניות במיילים.
- הכינו קורות חיים
יש האומרים שקורות חיים זה מסמך מיושן, ומי צריך אותו כשיש לינקדאין, אבל עדיין ברוב המשרות מבקשים להגיש קו"ח. הרשת מלאה המלצות כיצד לכתוב קו"ח טובים, וגם לכל חבר שלכם תהיה דיעה בעניין. לא נרחיב על זה כאן, רק כמה דגשים:
- מטרת המסמך אינה להציג את כל מה שעשיתם ואת כל מי שאתם. הרעיון הוא ליצור רצף סיפורי שמסביר את התפתחות הקריירה שלכם, כך שלקורא יהיה ברור מה צריך להיות השלב הבא ומה אתם מביאים לשולחן.
- לאנשים אין זמן להעמיק בקורות החיים שלכם, ובד"כ אחרי קריאת הכותרות הם מחליטים אם למחוק או להעמיק. לכן, גם מבחינת העיצוב וגם מבחינת התוכן, הדברים צריכים להיות מאוד ברורים ומוחשיים.
- חשוב להוסיף בתחילת המסמך שלושה בולטים שמתייחסים 1. לעיקר הניסיון שלכם; 2. התכונות והיכולות הבולטות שלכם; 3. המשרה אותה אתם מחפשים. זו תמצית שמכוונת את הקורא.
- הפעילו את רשת הקשרים שלכם
עברו על רשימת ה-contacts שלכם והכניסו את כל השמות הרלוונטיים לקובץ אקסל. הכניסו גם אנשים שהם לא קרובים אליכם ואולי פחות נוח או טבעי לפנות אליהם. תזכרו שאנשים רוצים לעזור, כי זה נותן להם להרגיש טוב עם עצמם, וזה נכון גם לאנשים מחוץ למעגל הקרוב שלכם.
אחרי שמיפיתם את כל האנשים הרלוונטיים תתחילו לפנות אליהם. אל תתחבאו מאחורי המייל. מומלץ לעשות פנייה ישירה בווטסאפ/מייל ולשאול מתי נוח לדבר בטלפון. מטרת העל היא להיפגש לקפה עם כמה שיותר אנשים! אף פעם אי אפשר לדעת מה יכול לצאת מפגישה כזו. מכל פגישה תצאו עם Action Items ואל תשכחו לעשות Follow-Up כדי להזכיר לאותו אתם שאתם עדיין בתהליך.
- תהיו פרו אקטיביים
לשבת על פורטלי הדרושים ולשלוח קורות חיים זה ממש לא מספיק! אתם חייבים ליזום ולייצר תהליכים כל הזמן.
- למפות את החברות הרלוונטיות במשק ולפנות אליהם. מומלץ להגיע דרך מכר משותף. אם אין כזה, כדאי למצוא את הגורם הנכון בחברה. זה יכול להיות מנהל התחום שמעניין אתכם, מנהל HR או מנכ"ל. תלוי בסוג ובגודל הארגון. לא תדעו בדיוק למי לפנות. זה עניין של התנסות.
- להיכנס לקבוצות בלינקדאין ובפייסבוק, גם קבוצות של חיפוש עבודה וגם קבוצות מקצועיות;
- ליצור קשר עם מובילי דעה בתחום העיסוק שלכם. כאלה שכותבים מאמרים ומעלים פודקאסטים. הם תמיד מחוברים למה שקורה בשוק;
- למצוא שתי חברות השמה טובות או הד האנטרים ולא לשכוח להניע גם אותם.
- אל תשקיעו בחיפוש יותר משעתיים ביום
הישיבה מול המחשב שעות על גבי שעות לא באמת תקדם את התהליך, ורק תגרום לכם לתסכול יותר גדול.
תהיו ממוקדים בשעתיים האלה, תמצו את כל האפשרויות, ואח"כ תדעו שעשיתם את שלכם להיום ואתם יכולים ליהנות באמת מזמן חופשי או לחזור לעבוד בעבודה הנוכחית שלכם.
- תשמרו על גישה חיובית
קל להגיד. יותר קשה לבצע. אבל זו אולי הנקודה הכי חשובה.
תקופה של חיפוש היא לא פשוטה. היא מחייבת אותנו להתמודד עם דחייה בריכוז גבוה. כל קורות חיים שלא מקבלים מענה נחווים על ידנו כדחייה. זה תהליך שלוקח זמן זמן וכל אחד צריך למצוא את הדרך לשמור על עצמו כדי להניע מחדש אחרי כל נפילה. תקיפו את עצמכם באנשים שמחזקים אתכם, אל תתביישו להתייעץ ולקבל תמיכה מחברים, משפחה, קולגות ואנשי מקצוע, פנקו את עצמכם בדברים שעושים לכם טובים, תקראו סיפורי הצלחה של אחרים שהיו במצב דומה, תעשו מדיטציה וספורט.
מסגרת העבודה היומית:
- פנו ל-3 אנשים כל יום! מומלץ להתחיל דווקא מאלה שיותר קשה לכם לפנות אליהם.
- פנו ל-2 חברות שמעניינות אתכם כל יום!
- בדקו מה עלה היום בקבוצות הרלוונטיות במדיה החברתית.
- הגדירו סוכן חכם באתרי הדרושים המובילים (Alljobs, Glassdoor, Indeed, דרושים, Jobmaster ) ואתרים נוספים יעודיים ושלחו למשרות הרלוונטיות.
- פעם בשבועיים-שלושה תבדקו עם חברת ההשמה/הד-האנטר ועם מובילי דעה אם יש משהו רלוונטי.
ודברו איתי. זה הכי טוב